top of page

Inekler Yatarak Sizi Kârlılığa ulaştırır. Yatma Süresi Hayvanın Sağlık Durumunu Gösterir.


Gününün yarısından fazlasını yatarak geçiren bir inek, günde yaklaşık 12-14 saat dinlenmeye konsantre olur. Kabaca bu saatlerin 4 saat'ini uykuya ayarlamalı. inek konforu yeterli yatma süresi için önemli bir parçadır.


Buzağılamadan sonraki ilk iki hafta boyunca, taze hayvanlar dinlenme davranışlarında azalma yaşayabilir. Süt Bilimi Dergisi'nin Nisan sayısında yayınlanan bir çalışmaya göre, uykudaki bu düşüş altında yatan bir sağlık sorununu gösterebilir.


Toplam 1.052 taze hayvan inceleyen bilim adamları, bir ineğin arka bacağına bağlı aktivite monitörleri kullanarak dinlenerek geçirdikleri zamanı analiz etti. Ayrıca süt ateşi, son atamama, metrit, mastitis, zatürree ve süt veriminin ilk 30 gün içerisinde sindirim bozuklukları da kaydedildi.


Mutlu Çiftlikler


Araştırmacılar, doğumdan sonra  ilk 14 günü boyunca yatma süresinin artan metabolik sağlık sorunları ile özellikle ketozis arasında anlamlı bir doğrusal ilişki olduğunu bulmuşlardır. Azalan yatma süresi, ineğin dinlenme ve uyuma olasılığını azaltır, ancak aynı zamanda yemlik alanda harcanan zamanı da azaltabilir.


W.H Miner Tarımsal Araştırma enstitüsü başkanı Rick Grant, “İnekler kaybedilen dinlenme zamanlarını telafi etmek amacıyla beslenmeyi feda edecek” diyor.

İnekler günde iki-dört saat dinlenmekten mahrum kaldıklarında, daha fazla dinlenme süresi ve daha az zaman kendilerini beslemekle telafi ederler.


Michigan State Üniversitesi Eklentisi ile birlikte süt eğitimcisi Kathy Lee, "Süt ineklerinin dinlenmek için güçlü bir motivasyonları var" diyor. “Doğal davranışları, istirahat gereksinimlerini karşılamaktır, bu da yemek yemekten biraz zaman vermek anlamına gelebilir. Araştırmalar ayrıca ineklerin istirahat gereksinimlerini karşılayamadıklarında stres tepkileri gösterdiklerini de belirtti.”


Yatma zamanı ve enerji dengesi, özellikle doğum öncesi ve sonrası dönemde, inek sağlığına geçiş için kritik öneme sahiptir. Hayvanların geniş dinlenme alanları ile birlikte uzanabilecekleri temiz ve konforlu bir yer bıraktığınızdan emin olun. Ek olarak, geçiş dönemi inek yoğunluğunu gözlemlemek için zaman ayırın. Bir bölgedeki çok fazla sayıda hayvan, hayvanların ihtiyaç duydukları 12-14 saatlik dinlenme sürelerini almasını engelleyebilir. Bizim herzaman önericeğimiz, çiftlik sahiplerinin hayvanların refahı için ahırlarını düzgün yeterli sayıda yataklık planlamaları ve doğru ,dayanıklı yataklıkları tercih edip kullanmalarını tavsiye ederiz.


www.mutluciftlikler.com - info@mutluciftlikler.com

138 görüntüleme0 yorum
bottom of page