top of page

Süt Sağım Robotları ile ilgili Aklınıza Takılan Sorular / Questions about Milking Robots


Bu yazıyı samimi bir dille paylaşmamdaki amaç zamanında yaşadığım tecrübeler ve hatalar sayesinde sizi biraz daha bilgilendirmek istememdir.


Biz 2007 yılında hayvancılık sektörüne hiçbir şey bilgisi ve tecrübesi olmadan girmiş bulunduk. Bu zaman zarfında doğru yatırım yaptığımızı ve doğru planlamayı yaptığımızı düşünüyorduk. Çünkü herzaman teknolojiye inanıyorduk. Fakat işler pek istediğimiz gibi gitmedi. Planlamamızın yaşadıkça çok yanlış olduğunu gördük. 2013 yılında Otomatik sağım sistemiyle karşılaştık. Ve işler olumlu yönde tamamen değişti.



En doğru hayvancılık için DeLaval VMS V300 robotu tercih edebilirsiniz
DeLaval VMS 300 Otomatik Sağım Sistemi

Yaşadığımız sıkıntıları ve Robotlu sağım sisteminden sonra olumlu yönleri sıralayabilirim;

  • İlk olarak Türkiye'de hayvancılık gerçekten çok zor. Genelde insanlar çok yanlış bilgilerle yanlış projeler yapıyor ve gereksiz bazı masraflar yapıyorlar. Asıl önemli olan şeyi yani hayvana yatırım yapmayı atlıyorlar.

  • Türkiye'de hayvancılık üzerine hep babadan, dededen gelen bir bilgi birikimi var. Yanlış ya da doğru. Bununla ilgili olarak eğitimlerin ve pratiğin arttırılması gerekmektedir.

  • Bir yatırım yapıyorsunuz ve yaptığınız yatırımı bu işi kalifiye olmayan insanlara teslim ediyorsunuz ve herşeyin mükemmel olmasını bekliyorsunuz. Malesef, Türkiye'de kalifiye çalışacak düzgün işçi bulmak olduğundan daha zordur. Bulsanız bile birgün size işi bırakmak istediğini söylediğinde inanın herşey çok zorlaşıyor. Neden bunu yaşıyacaksınız ki. Sonunda, herşeyi sizin idare etmeniz gerekiyor.

  • İşçi ve sağlık personelinin dikkatsizliği sayesinde ineklerin kızgınlık dönemini ve mastitis gibi hastalıklarını yakalıyamıyorsunuz. Bu size hem süt kaybı yaşatıyor hemde hayvan kayıplarını.

  • Malesef, Türkiye'de karlılık oranının düşük olduğu için işçi masrafı çok yüksek geliyor. Bu da sizin daha fazla emek harcamanıza sebep oluyor. Ve sosyal hayatınızdan tamamen uzaklaşıyorsunuz.

  • Eskiden balıkkılçığı süt sağımı kullanıyorduk. Bu yüzden hep bir sağımcıya ihtiyacımız vardı. Ortalama olarak hayvan başı 24 Lt. aldığımız aynı ineklerden Robotlu sağıma geçtiğimizde hayvan başı 31-32 Lt.' lere çıktık. Bunun en önemli sebebi, hayvan sağıma girerken strese girmiyor. İstediği zaman süt sağımına giriyor. Hiç kimse ona müdahale etmiyor. Eski sistemde sağımcıların en ufak sert davranışı veya ters hareketi inekleri olumsuz etkilemekte buda size süt kaybı olarak dönmektedir.

  • Genel olarak robotlar %10 ile %15 arasında süt miktarını arttırırlar. İneklerin kaç litre süt verdiğini herzaman görebiliyorsunuz. Hayatınızı çok kolaylaştırıyor.


  • Eski sistemde gözden kaçırdığımız hastalıkları yada kızgınlığı Robotlu sistem ile yakalıyoruz ve doğruluğu 99% oranındadır. Böylelikle daha sağlıklı bir sürüye sahip oluyorsunuz.

  • İlk başta hayvanların Robotlu sağım sistemine adapte olabiliceğiyle ilgili aklımızda soru işaretleri vardı. Ama Robotlu sistemin kolay kullanımıyla bunu çok kolay bir şekilde atlattık. Hemen hızlı bir şekilde adapte oldular.

  • Aklımızdaki en önemli sorulardan biride hayvanların robota vereceğini düşündüğümüz hasarlardı. Kırılabiliceğini ve bu yüzden arıza yapabiliceğini düşünmüştük. Fakat bu soru işaretlerinin nekadar gereksiz olduğunu gördük. Çünkü Robotlar en üst düzey malzemeden yapılıyor ve tamamen çok daha kuvvetli darbelere göre donanımlılar. Hayvan hiçbir şekilde robota zarar veremiyor. Ayrıca, en agresif inekler bile robotun içinde çok sakin duruyorlar.

  • Robotun en güzel özelliklerinden biri ise yemi her ineğe göre kendi süt verim oranında porsiyon yaparak ayarlıyor olmasıdır. Siz her hayvanın nekadar yem tükettiğini bilgisayarınızdan, cep telefonunuzdan yada tabletlerden görebiliyorsunuz. Genelde çiftliklerde rasyonlar yapılarak yem yollarına dökülüyor. Ama her hayvanın aynı ölçüde kesif yemi tükettiğini göremezsiniz. Belki gerektiği kadar yiyemiyor. Bu size hem süt kaybı, hayvan refahı ve hayvan sağlığı olarak geri dönüyor.

  • Robotlar size 7/24 hizmet edecek olan çok değerli makinalardır. Hiçbir işçi veya genel olarak tarım makinaları size 7/24 Hizmet edemezler. Düşünüldüğünde yatırmış olduğunuz parayla aldığınız hizmet size çok uyguna gelmiş olur. Çalıştığı süre boyunca siz bütün datalarınızı ve ayrıca ileride hayvanlardan süt olarak potansiyel alabiliceğiniz dataları toplar. Bir sonraki laktasyonda size kaç litre verebiliceğinin tahminini yürütür.

  • Akıllı kapı sistemiyle eğer rahatsız bir ineğiniz varsa veya kızgınlığa gelmiş tohumlanması gereken onu revir kısmına ayırabilir. Bu sayede kolay bir şekilde Veterineriniz yada sağlık personeliniz ona gerekli müdahaleyi yapar.

  • Sonuçta bir yatırım yapıyorsunuz. Herkesin olduğu gibi sizinde sosyal bir hayatınız olmalı. Bu hem iş performansınızı arttırır hemde motive eder. Robot ile çiftliğinizin en önemli kısmını halledebilirsiniz. Süt sağım herşeydir.


  • DeLaval VMS otomatik sağım robotlarındaki en önemli özellik robotta arıza olsa bile manuel sistem siz süt sağmaya devam edebilmenizdir. Sadece bir kişinin meme kaplarını ineklere yerleştirmesi yeterlidir. Zaten bizim ekiplerimiz o sırada müdahale için gelecektir.

  • Robotlu sistemde sizin yapmanız gereken sadece 15 dk veya 30 dk bilgisayardan hayvanları kontrol etmeniz. Bununla ilgili gerekli eğitimleri hem öncesinde hemde yerinde veriyoruz.

  • Ayrıca, sistemlerimizden herzaman sizin robotun düzeltilmesi gereken şeyleri online olarak düzeltebilir ve değişmesi gereken parçaları görüp sizin bakmanıza ihtiyaç kalmadan müdahale edebiliriz.

Aklıma gelen sorular ve sorunları sizinle samimi bir şekilde yazdım. Daha fazla detayları sizinle paylaşacağım. Daha fazla sorularınız olursa bize info@mutluciftlikler.com mail adresimizden ulaşabilirsiniz.


DeLaval VMS Otomatik Sağım Sistemi Örneği

 

Questions about Robotic Milking Systems


The intention of sharing this article in a friendly way is that I would like to inform you a little more thanks to my experiences and mistakes.


We have invested dairy farm in 2007 without any knowledge and experience. During this time, we thought we had made the right investment and we made the right planning. Because, we always believed in technology. But all the things didn't go the way we wanted. We saw that our planning was very wrong. In 2013, we encountered the automatic milking system. And things have changed completely in the positive way.


I can sort out the troubles and the positive aspects after the robotic milking system;

 

  • First of all livestock in Turkey is really hard. In general, people are doing wrong projects with very wrong information and doing some unnecessary costs. They forget the insvestment on the animal.

  • The past knowledge always on livestock in Turkey. Wrong or right. Training and practice need to be increased.

  • You are investing in an investment and handing it over to unqualified people and expecting everything to be perfect. Unfortunately, it will work properly because it is more difficult to find qualified workers in Turkey. Even if you find it someday when you say you want to quit the job, everything is getting too hard. Why are you gonna make that happen? In the end, you have to handle everything.

  • According to the carelessness of the workers and health personnel, you can not catch the insemination period of cows and diseases like mastitis. This gives you both milk loss and animal loss.


  • Unfortunately, the costs for workers with low profitability rate in Turkey is very high. This causes you to spend more effort. And you're completely out of your social life.

  • We used herringbone milking. That's why we always needed a milker. On average, 24 Lt. per animal. the same cows that we bought Robotic milk when we go 31-32 Lt. ' We went out. The most important reason for this is that the animal is not stressed when it comes to milking when cows want to milk. No one interferes with cows. In the old system, the agressive behavior of the workers have a negative effect on the cows and this causes you to lose milk.

  • Generally, robots increase the amount of milk between 10% and 15%. You can always see how many liters of milk a cow gives. It makes your life so easy.

  • In the old system, we catch the diseases or the anger we have overlooked with the robot system and the accuracy is 99%. Thus, you have a healthier flock.

  • At first, there were question marks on how animals could adapt to the Robotic milking system. But with the easy operation of the robot system, we have overcome this very easily. They were quickly adapted.

  • One of the most important questions in our minds was the damage we thought would give the robot to the robot. We thought it could break and break down. But we have seen how unnecessary these question marks are. Because the robots are made of the highest level material and are fully equipped according to much stronger impacts. The animal cannot harm the robot in any way. Besides, even the most aggressive cows are very calm in the robot.

  • One of the most perfect features of the robot is that it adjusts the feed by serving its own milk yields per cow. You can see the amount of feed consumed by each animal on your computer, mobile phone or tablet you can see. In general, rations are made on farms and are dumped in feed routes. But you cannot see that every animal consumes the same amount of concentrate. Maybe cows can't eat enough. This gives you both milk loss, animal welfare and animal health.

  • Robots are very valuable machines that will serve you 24/7. No workers or agricultural machinery in general cannot serve you 24/7. When you think about the money you have invested in the service is very convenient to you. It collects all of your data as well as all the data you may receive from animals in the future. He can predict how many liters he can give you in the next lactation.



DeLaval VMS 300 Milking Robot Features

  • With the smart door system, if you have an unhelthy cows or need to get insomination, it can be divided into the infirmary. In this way, your veterinarian or health personnel can easily do the necessary intervention.

  • After all, you are investing, you must have a social life like everyone else. This increases your work performance and motivates. You can handle the most important part of your farm with the robot. Milking is everything.

  • The most important feature in DeLaval VMS automatic milking robots is that even if there is a problem in the robot, the manual system can keep you milking. It is enough for only one person to place the breast vessels in the cows. Already our teams will come for intervention at that time.

  • In the robotic system you only need to do 15 min or 30 min control the animals from the computer. We give the necessary trainings both in advance and in place.

  • In addition, we can always correct the things that need to be corrected in our systems online, and see the parts that need to be changed and intervene without having to look at you.

I will share more details with you. If you have any further questions, please contact us at info@mutluciftlikler.com



 
40 görüntüleme0 yorum
bottom of page