top of page

Çiftliğiniz Kışa Hazır mı? Anlamak için bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.


Kış geldi. Peki hazırlıklarınız tamam mı? İşte bunlardan ilk akla gelenler;

1. Perdeleri kontrol ediniz. Düzgün çalışıyorlar mı? Yırtık ya da delik varsa onarınız 2. Fanları kontrol ederek bakımını yapınız. Buna kayış gerginlikleri pervanelerin temizliği de dahil. 3. Ahırda yukarı bakınız ve binanın çatısını kontrol ediniz. Çatı kaplamanızın gevşek olan parçaları sağlamlayınız yada kiremitlerinizi sabitleyiniz gerekiyorsa değiştiriniz. 4. Düzgün açılıp kapanmayan tüm ahır kapılarını onarınız. 5. Ahırınızdaki ısıtıcıları kontrol ediniz. Düzgün çalışmayanları onarınız yada bakım yapınız. 6. Tesisteki ahıra ve yollara yakın ağaçları budayınız. Herhangi bir fırtınada kırılmalarını engellemek için tedbirler alınız. Böylece çatınıza zarar vermelerini yada yolu tıkamalarını engelleyebilirsiniz. 7. Buzlu yollara atacağınız tuz ve kum stoğu oluşturunuz. 8. Çiftlikte sağda solda olup kar altında gömülecek herşeyi (hurda, ağaç parçası, eski makinalar vs) yollardan kaldırınız.


Ekipmanlar:

1. Jeneratörlerinizi test ederek servis işleminiz yapınız yada yaptırınız. (Yağ, filtre, kayış, vs) Yakıtlarını doldurunuz. 2. Traktör, yem vagonları, yükleyiciler, gübre pompaları gibi aletlerin yağ, antifiriz gibi sarf malzemelerini kontrol ederek tamamlayınız yada değiştiriniz yada yetkili kişilerden servis alınız. Antifiriz ve akü seviye kontrolleri, yakıt filtresi gibi sarf malzemeleri rutin kontrol edilmelidir. 3. Kar küreme alet ve varsa araçlarınızın çalıştığından emin olunuz. 4. Çiftliğinizdeki tüm araç ve aletler için gerekli olan yakıt, yağ gibi sarf malzemelerinin 2 hafta yetecek stoğunun bulunduğundan emin olunuz. 5. Çok sık arızalanan yada değişmesi gereken yedek parçaları ve onları değiştirmek için kullanacağınız aletleri çiftliğinizin atölyesinde bulundurunuz. 6. Sıcak su temininde kullandığınız termosifonların sızıntı yapmadığına, rezistans ve termostatlarının sorunsuz çalıştığına emin olunuz. 7. Sağımhanenizin vakum, su ve süt borularının eksi hava şartlarında donmamaları için izole edildiğine emin olunuz. 8. Sağıhanede kullandığınız kimyasal ve sarf malzemelerini (ön daldırma, son daldırma, asit alkali deterjan, süt filtresi, meme havlusu, vakum yağı, vs.) iki haftalık stoklayınız. 9. Binalarınızı hayvanlarınız için uygun rüzgar koruması ve yataklıklara sahip olduğuna dair kontrol ediniz.


Yem ve su:

1. Tüm sulukları ve suluklardaki ısıtma ekipmanlarını kontrol ederek temizleyiniz. 2. Su akıtan tüm sulukları ve hatları tamir ediniz. Bu sızıntılar buz tutarak çalışanınızın ve hayvanlarınızın incinmesine neden olabilir. 3. İki haftalık yemin yollar kapandığında kolayca ulaşılabilecek ahıra yakın bir yerde stoklanması gerekir.

Sağlık 1. Buzağı kulübelerini kışın kolayca ulaşacağınız bir yere taşıyınız ve genç hayvanlarınızı rüzgarın ve yağışın etkilerinden koruyunuz. 2. Sıkça kullandığınız veteriner malzemelerini (mastisis tedavi ürünleri, antibiyotikler, elektrolitler, kalsiyum çözeltileri, antiseptikler, bandajlar, iğne ve şırıngalar gibi) iki haftalık stoklayınız. 3. Yeni doğan buzağılarınıza sütten kesilene kadar üzerlerinde olacak koruyucu paltoları giydiriniz. 4. Tüm hayvanlar için gerekli yataklık malzemeleri (saman, kum, talaş vs) yayınız. Onların vücutlarını sıcak tutması için uygun derinlikte olduğundan emin olunuz. Fazladan materyali kuru bir yerde depolayınız. 5. Vücut kondisyonu ve diğer göstergeleri izleyerek rasyonu soğuk havalara uygun ayarlayınız yada yem danışmanınızla konuşunuz.


Son olarak ayrıntılar;


1. Sütü gelip alacak firma ile süt tankerlerinin çiftliğinize ulaşımını garanti altına alacak planlar yapınız. 2. Komşularınızla ana yollara bağlantınızı sağlamak için ortak bir plan yapınız. 3. Çalışanlarınızı acil müdahaleler için bilgilendirerek eğitiniz. Olası bir durumda iş taksimi ve protokolleri belirleyiniz. 4. Acil durum telefonlarını herkesin göreceği yere asınız. Acil sağlık malzemelerini kontrol ederek tamamlayınız.

Kaynak: https://www.progressivedairycanada.com/digital_edition/2017/12/#?page=42




88 görüntüleme0 yorum
bottom of page